Inleiding Tri-Band Ring-straaler

Ik heb in 2005 een nieuwe mast geplaatst. Ik wou hierin een antenne plaatsen, waarmee ik zoveel mogelijk SHF banden mee kan bestrijken, en niet onbelangrijk met ook nog een goede versterking. Na vele onderlinge QSO’s heb ik gekozen voor een gaas schotel. Het werd een bouwpakket van rf-hamdesign. Deze schotel is bruikbaar tot 6GHz. Voor ATV zijn de banden 23cm, 13cm en 6cm interessant. Hiervoor moest ik dus een gecombineerde straaler voor bouwen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de ring-straaler naar ontwerp van DJ9HO.
Omdat hij:

  • Simpel na te bouwen is
  • Bruikbaar op 23cm, 13cm en 6cm (ook 9cm maar geen ATV)
  • Breedbandig
  • Ook bruikbaar met wat hogere vermogens.

De eerste straaler die ik heb gebouwd werkt naar alle tevredenheid. Nu ik een grotere schotel heb gekocht moet hier ook weer z’n straaler in. En dus een mooi moment om deze oude straaler weer eens te beschrijven.
73
Vincent
PE1RKM