De opbouw van de Universele TX (23cm / 13cm)

BELANGRIJK ! EERST LEZEN VOOR HET BOUWEN !
Maak de print op maat voor het blikje, vaak moet er ± 1 mm van de lange massastrip afgevijld worden.
Doe dit met een zoetvijl en gebruik natuurlijk de bankschroef met bescherming in de bekken. Anders wordt de print onherstelbaar beschadigd.
Vijl een klein beetje koper af van de rand van de print daar waar de VCO komt te zitten. (Alleen aan de soldeerzijde) Als de VCO geplaatst is, kun je er niet meer goed omheen met de soldeerbout om de massa aan het blikken doosje te solderen. Dit kan dan een kraakkontact geven. Beter is dan helemaal geen contact op die plek.
Het blikje is samengesteld uit 2 hoeklijnen, pas deze zo samen dat de VCO in een gebogen hoek zit Dus niet in de hoek waar beide delen samen gesoldeerd moeten worden.
De hoeken van de print moeten aan twee zijde een weinig rond gemaakt worden, dit i.v.m. de buigradius van het blikje.
In de twee andere hoeken moet ook een kleine inkeping gemaakt worden om de overlappende
hoeklijnen passend te krijgen. [
De print moet mooi passend in het blikje, dus zonder holle of bolle zijkanten!
ER WORDT NOG STEEDS NIETS GESOLDEERD.
Met behulp van b.v. 4 afstandbusjes van 10 mm wordt de print op hoogte gehouden en kunnen de gaten voor de SMA, de doorvoercondensatoren en de baseband ingang overgenomen worden. De doorvoer Cs zitten ca 10 mm van de bovenrand.
NEEM DE MAAT OVER VANAF DE BINNENZIJDE VAN HET BLIKJE.

Maar denk om de hoogte van de deksel, zeker bij de baseband ingang. Zet dit chassisdeel zo hoog mogelijk.
Boor nu alle gaten eerst met een dunne boor van ± 2mm vanaf de binnen zijde. En pas nu weer met de print in het blikje of alle naar wens is.
We gebruiken de bodem en of de deksel van het blikje als basis, let er op dat deze deksels goed blijven passen. Anders is de print nog niet goed op maat
Als alles klopt dan de gaten op maat boren en de bramen verwijderen met een boor die ‘wat groter is, dit gaat prima met de hand, gewoon even rond draaien.
Het Teflon stuk om de aansluitstrip van de SMA moet ingekort worden tot er een 0,5 mm overblijft, en de pen moet daar ca 2 mm buiten uit steken. Doe dit nu, als de print in het blikje zit kan het niet meer.
Het Teflon gedeelte moet pas in het blik zijn. Dus niet groter dan de diameter van de Teflon. ZO NIET dan is het vijlen geblazen, om e.e.a. recht te zetten.
Zeker belangrijk is dat de stift van de SMA vlak op de print ligt en in het midden van de printbaan. Hier mag natuurlijk geen draadje gebruikt worden.
Een goede hoogte voor de print boven massa is 10 mm, dan zit dus het gat voor de SMA op ca 8,65 mm vanaf de bodem.
Boor de gaten voor de doorvoer Cs maar net aan de maat en soldeer deze vanaf de binnen zijde van het blikje als het zover is.
Als het goed is past nu alles in het blikje.
Stel nu het blik samen op de bodemdeksel, zet in de 4 hoeken even de 4 afstandsbusjes of zo voor de 10 om hoogte.
Soldeer nu de print met de zijwanden samen tot een geheel.
GEBRUIK HIER VOOR MINIMAAL EEN SOLDEERBOUT VAN 60 Watt of beter een Weller met een dikke punt en zet de temperatuur op zo’n 450 °C.
Monteer de Doorvoer Cs en de SMA en schroef de ingang voor de baseband in het blikje.
Maak het geheel na te zijn afgekoeld schoon met spiritus of IPA . Laat alles goed afkoelen en controleer het geheel nog eens.
Nu eerst een gaatje boren van 2.5 mm voor de ERA, deze moet vlak op de print. Is dit allemaal goed gegaan, dan kunnen we de componenten gaan monteren.
Denk er om dat de SMD condensatoren geen waarde opdruk hebben ! Laat deze dus in de verpakking tot U zo nodig heeft.
Begin met het VCO, MAAR net als CPU en de ERA deze zijn statisch gevoelig. Dus de massa van de soldeerbout doorverbinden met het blikje
Kijk goed hoe de aansluitingen op de VCO zitten en soldeer deze zo nauwkeurig mogelijk op de print banen. Voor het gemak zet even met een viltstift een streepje op het huisje waar de aansluitingen zitten, dit werkt een stuk gemakkelijker. Lees ook de Z-Comm dok.
Vooral de componenten rond het VCO zijn vaak zeer klein, pas daarom van te voren hoe deze het beste te plaatsen zijn, maak waar nodig een aantekening op de montage plattegrond.
Als de SMD componenten geplaatst zijn hebben we het moeilijkste gehad.
Het kan voorkomen dat sommige componenten niet gemakkelijk door de gaten van de print gaan. Dan even met behulp van een punttang met wat druk de draad er door drukken. Door de bewerking van de print zit er vaak een weinig tin in deze gaten.
ZEKER GEEN GATEN VAN DE PRINTEN OPBOREN. Immers de print is niet voor niets doorgemetaliseerd.

TIP’s

Vergeet niet een diode b.v. 1N4002 of zo tussen de +12 volt en massa te zetten. Soldeer deze aan de doorvoer C aan de buitenzijde. Als zekerheid tegen rook ! .

Maak geen sluiting in de I2C bus ook niet tegen massa !

De afstemspanning van de 23 cm VCO (Vtune) is max. +12 volt en kan dus worden doorverbonden met de + 12 Volt. Voor het 13 cm VCO is dit anders.

De wens van vele was om het 13 cm VCO ook te kunnen gebruiken op 10 GHz. Met dit VCO dat tot 2650 MHz loopt heeft U dus na verviervoudigen meer dan genoeg voor de 3 cm band.
De software hiervoor is beschikbaar in enig weken.

Spoel L2 is alleen bedoeld om DC op de RF uitgang te zetten voor het via de coax voeden van omgebouwde LNC’s als 10 GHz zender volgens mengprincipe. Bij gebruik als 13 of 23 cm zender L2 weglaten. Deze zit dan ook niet in het pakket


Dus, plaats eerst de VCO en de SMD componenten dan de R’s en Cs dan de transistor en het IC 5055 tenslotte de draadjes van print naar de doorvoer-c’s. Gebruik voor de SMD componenten, de transistor en het IC een dunne stift in de soldeerbout. Componenten-opstelling van de stuurzender.

Rl.2,1910KCl33NLI10 H
R347 KC2.23470NL2zie tekst
R4-575EC31N5XI4.000MHz
R6,8300EC4180PIC1ERA-5
R718EC547 u,FIC2SP5055
R9.18IKC6-9100PIC378L05
R1047ECIO22PTlBC847b
Ril,12330ECll,13,21,241NPI100E
R13120EC 12,2010 u,FUIzie tekst
R1410EC14.16330N  
R15-1722EC18100 uF  
R2047EC22330P